Weinig alcohol in het Nederlandse verkeer

Vandaag heeft het SWOV de resultaten van een groot onderzoek naar het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen in het verkeer in Europa bekend gemaakt. Hieruit bleek dat Nederland goed scoort bij alcohol en medicijnen (onder het EU gemiddelde), maar slecht op drugsgebruik. Daar zit Nederland boven het EU gemiddelde.

Hoewel er weinig alcohol in het Nederlandse verkeer gebruikt wordt, schat het SWOV toch dat alcohol een rol speelt bij 20% van de verkeersdoden. Een fors aandeel wat hopelijk in de toekomst omlaag kan worden gebracht. Hier kan mogelijk een voorbeeld worden genomen aan Oost-Europa, waar ook weinig alcohol in het verkeer voorkomt. Deze landen hebben een limiet van 0,0 promille, waardoor je niets kan drinken voor je gaat rijden. Ik ben benieuwd welke effecten dat op het verkeer heeft.

Zelf ben ik een voorstander van deze regel. Het is raar dat er gezegd wordt dat alcohol slecht is in het verkeer, maar je toch rustig een biertje kan drinken voor je in de auto stapt. Bovendien is het lastiger om een tweede biertje te laten staan dan er helemaal niet aan te beginnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s