Fietsverkiezingsdebat

Gisteravond vond in debatcentrum De Bres een fietsverkiezingsdebat plaats. Eerst hielden Eric Nijland (fietsplatform) en Joop Atsma een inleidend verhaal over de fiets, fietstoerisme en fietsbeleid en na de pauze gingen 9 kandidaat Statenleden met elkaar in debat over een aantal stellingen over fietsbeleid. De avond werd georganiseerd door de fietsersbond.

Tijdens het debat is over 3 stellingen gediscussieerd:

  1. Er moet structureel veel meer in de fiets worden geïnvesteerd, ook als dat ten koste gaat van de auto en / of het OV.
  2. De provincie Friesland moet het initiatief nemen tot de aanleg van fietssnelwegen tussen Drachten en Leeuwarden en Sneek en Leeuwarden.
  3. Fietsen mogen gratis mee in de trein.

Alle partijen zijn voor extra investeringen voor de fiets, alleen werden ze het niet eens waar dat geld vandaan moet komen. De meeste partijen vonden dat de auto wel wat in kon leveren, maar de VVD was het daar niet mee eens.

Alle partijen zijn ook voor fietssnelwegen, maar er zijn wel wat verschillen. FNP en 50+ willen vooral bestaande fietspaden verbeteren, VVD is voor een pilot fietssnelweg en partijen als Groenlinks, D66 en PvdA willen op belangrijke trajecten zo snel mogelijk fietssnelwegen aanleggen. Ik verwacht het niet lang meer zal duren totdat er in Friesland ook fietssnelwegen komen.

Bij de derde stelling waren de meningen het meest verdeeld. Alle partijen zijn er voor dat de fiets mee kan en moet in het OV, maar lang niet iedereen is voor een gratis fiets in de trein. Wel moet de fiets een betere plaats in het OV krijgen, nu wordt de fiets nog te veel als storend gezien.

Aan het einde van de avond werd Irona Groeneveld (GroenLinks) met grote voorsprong uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke statenlid. De PvdA en D66 eindigden op de tweede en derde plaats.

Dit is deel één van een tweeluik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s