Spanje verlaagt maximumsnelheid

Dit weekend las ik verrassend bericht op nos.nl: de Spaanse regering heeft besloten de maximumsnelheid te verlagen naar 110 kilometer per uur. Dit het tegenovergestelde van de Nederlandse regering, die snelheid juist gaat verhogen.

In Spanje gaat de maximumsnelheid omlaag van 120 naar 110 kilometer per uur. De omstreden maatregel, die 7 maart al ingaat, is door de regering genomen in verband met de hoge olieprijs door de onrust in Arabische landen.

Spanje haalt 13 procent van zijn olie uit Libië, dat nu nog maar de helft van de normale hoeveelheid olie produceert. De maatregel moet Spanjaarden jaarlijks een besparing opleveren van 1,4 miljard euro aan benzine en diesel.

Ik ben erg benieuwd naar de gevolgen van deze maatregel. Doordat de snelheid verlaagt wordt, wordt er minder benzine verkocht en komt er dus minder accijns binnen. Dit kan nog wel gecompenseerd worden met snelheidscontroles, want ik denk niet dat iedereen zich meteen aanpast aan de nieuwe limiet.

Daarnaast staan er ook wat voordelen tegenover. De verlaagde limiet zorgt voor minder milieuschade en geluidsoverlast. Daarnaast wordt de weg veiliger. Ik ben wel benieuwd of deze verwachtingen er ook echt uitkomen als de effecten van het nieuwe beleid worden gemeten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s