Gastcollege Cees Wildervanck

Vandaag stond een gastcollege op mijn rooster en vooraf was nog niet verteld wie er zou komen spreken. Dat bleek Cees Wildervanck te zijn, een verkeerspsycholoog. Hij kwam ons een verhaal vertellen over gedragsbeïnvloeding in het verkeer.

Als voormalig sociologiestudent is dit een onderwerp dat mij zeer interesseert. Uit onderzoek blijkt dat bij 95% van de ongelukken de mens volledig of voor een deel schuld heeft. Nederland loopt wat weginrichting voorop op het gebied van veiligheid. De infrastructuur is de belangrijkste manier om gewenst gedrag af te dwingen.

Naast een goede infrastructuur wordt ook ingezet op educatie en handhaving. Maar zonder goede infrastructuur heb je hieraan niets. Dankzij educatie weten mensen aan welke regels ze zich moeten houden, maar het belangrijkste is dat zij zich ook aan de regels willen houden.

Vervolgens komt de handhaving. Het is van belang dat er een hoge subjectieve pakkans is. Dat betekent dat mensen het gevoel hebben dat ze vaak gepakt worden op hun overtredingen. Maar het is ook belangrijk dat regels duidelijk, zinvol en logisch zijn.

Het is van groot belang om het bovenstaande goed communiceren aan de Nederlandse verkeersdeelnemers. Zoals je hierboven kan zien, kunnen we wat dat betreft nog wel wat leren van de Engelsen.

Bron: afbeelding.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s